Někdy se člověk dostane do choulostivé situace, ani neví jak. Před časem jsem si koupil chytrou váhu. Není chytrá v tom, že by mi schválně říkala nižší čísla, když potřebuju povzbudit. To by byla moudrá váha. Tahle je jen chytrá – tj. posílá mi naměřenou hmotnost do telefonu, kde se z ní dají dělat všelijaké grafíky a tak. Podotýkám, že váhu sleduju kvůli cyklistice, mám nějaký předpis na sezónu. Není to proto, že bych se na stará kolena chtěl stát modelem a dobýt Instagram svými křivkami.

No a před časem ta váha začala blbnout – občas se do grafu uložily strašně zvláštní hodnoty. Začal jsem vykazovat váhové výkyvy, ze kterých by se i boxer před zápasem okotil. Říkal jsem si, no jo, to je furt samá elektronika, furt samá wifi, ale zvážit to člověka neumí.

Časem jsem si uvědomil, že ty divné hodnoty se objevují jen v úterý. No a konečně mi to sepnulo. V úterý k nám chodí paní N. z Filipín, která u nás uklízí. Ona si asi na tu váhu vždycky stoupne, váha mi to pošle do telefonu, tam to přepíše můj ranní “výkon” a rozhodí mi to průměr. Na jednu stranu je samozřejmě pěkné, že vážím míň než filipínská žena. V něco takového jsem snad ani v životě nedoufal. Na druhou stranu mi to nabourává ty grafy. :-)

No jo, ale jak to teď mám paní N. říct? Přece tam nenechám cedulku “Paní N., ehm, nezlobte se, ale nevažte se mi tady, ono mi to kazí průměry.” Teď už jí nemůžu říct, že mi to všechno chodí do mobilu, že už delší dobu monitoruju její boj s váhou a že tady má pytlíček ovesné kaše, co jí doporučuju k snídani. Tak holt nechávám graf skákat a držím se přísloví, mluviti stříbro, mlčeti zlato. V případě hmotnosti žen pak mlčeti diamant.

P. S. Obrázek je z dneška. Včera k nám přišla paní N. po 5měsíční pauze způsobené covidem.

Kg chart

5 komentářů

  1. Nejde ten jednotlivý neplatný záznam smazat? Například chytrá váha Xiaomi Smart Scale 2 v aplikaci „Mi Fit“ to umožňuje.

    • Taky máte recht. Každý týden ten její záznam mažu. Teď už se naštěstí nějak aktualizoval software, tak si to pamatuje i to moje vážení z rána. Dřív si to pamatovalo jen jedno číslo denně, takže když jsem smazal to její, tak jsem tam ten den neměl nic. :-)

  2. Pokud ta vaha nedokaze poznat, ze se prave vazi nekdo jiny, nema narok nazyvat se vahou „chytrou“. To je ta maximalne vaha s konektivitou.

    • Máte pravdu! Normálně to poznává. Ale tady asi došlo k téhle zápletce: ještě před časem jsem vážil víc než ta paní. Postupně mi váha klesala, až jsme se protli, pak já jsem šel ještě níž. V tu chvíli se váha spletla a od té doby mi to její údaje sype ke mně. To je teda moje teorie, nevím, jestli správná.

Přidat komentář

Váš komentář
Jméno